A legveszélyesebb bűvésztrükkök

Lássuk be: a bűvészek elég sok veszélyes bűvésztrükköt mutatnak be. 

Túllőnek a célon napjaik híres bűvészei, mikor a műsorukban például egy pénzérmét lenyelnek, majd kivágják azt a karjukból? Veszélyesebb mutatványokat adunk ma elő, mint mondjuk száz éve? Nézzük a 10 legveszélyesebb bűvésztrükk listáját és döntsünk :) 

10 :: Nő kettéfűrészelés

Ha lenne egy top tízes lista a legismertebb és leggyakrabban bemutatott illúziókról, ez a trükk biztosan dobogós lenne. Mindenki ismeri, mindenki látta már, mindenki kíváncsi hogyan csinálják. Ó és nagyon veszélyes. Elvégre mégiscsak kettéfűrészelnek egy embert a színpadon.

Belegondoltunk már abba, ez mennyire bizarr? Mi történne, ha tényleg szétvágnánk a ládába bújó hölgyet? Penn & Teller természetesen főműsoridőben mutatják meg nekünk.

18-as karika

 A videó (és a teljes poszt) elé a 18-as karikát ezennel hivatalosan is kitettem.


9 :: Szabadulás a hullámvasútról

Lance Burton galambos műsora a kedvenceim közé tartozik. Szerintem sokkal elegánsabb, mint a mostanában annyira divatos "világfájdalom gyötör, de ha hétféleképpen palmírozok egy kártyát egy halvány mosoly fakó boldogságomat sejteti" stílus.Lásd Yu Ho Jin, vagy David Sousa.

Visszatérve Lance Burtonre, 2009-ben Las Vegasban a Desperado nevű hullámvasút pályájáról szabadult ki az utolsó pillanatban, miközben a szerelvény 130 kilométer per órás sebességgel száguldott felé. A mutatványt sokan kritizálták (egyesek kameratrükköt sejtettek a háttérben). Lance azt mondta: "That was stupid. I was really stupid." 

8 :: Human blockhead

Kedvelt bizarr trükk, de láttuk már Derren Browntól (és régebben tőlem) is. A legszebb az egészben: az a trükk hogy nincs trükk. A "what you see is what you get" tökéletes példája, talán ezért is ennyire hatásos. Persze a sima lejátszást is lehet überelni, egy egyszerű szög és kalapács helyett használhatunk például húskampót, ami az orrunkon beillesztve a szánkon jön ki, vagy elektromos fúrót is, ahogy Brad Byers is.

Szintén főműsoridőben.

 

7 :: Szabadulás kényszerzubbonyból

Mit érne bármilyen lista magyar vonatkozású elem nélkül? A hetedik helyen hazánkfia Harry Houdini (felhívnám a figyelmet a gyönyörű alliterációra) kényszerzubbonyos szabadulása. Minden idők legismertebb bűvésze szabaduló számaival vált igazán sikeressé. Az ihletet ehhez a mutatványhoz állítólag egy elmegyógyintézetben kapta, ahol látta, hogy a betegek megfékezésére milyen hatékony eszköz a kényszerzubbony.

A videón Houdini nagy magasságban fejjel lefelé lógva mutatja be a szabadulást, de ezt a számot láthattuk már szinte az összes elképzelhető, őrült és veszélyes helyzetben.

6 :: Lefagyasztva

David Blaine egyik híres stuntja volt, mikor 2000 novemberében a New York-i Time Square közepén 63 órán keresztül egy hat tonnás jégtömbbe fagyasztva ácsorgott. Elsőre nem hangzik olyan durvának, de az alvás hiánya mellett a hipotermia és a kiszáradás is valós és komoly veszélyforrás.

A hazai bűvészek közül David Merlini mutatott be hasonlót, ő 33 órán át volt jégtömbbe zárva, de nehezítésként egy kényszerzubbonyos szabadulással zárta le a mutatványt. Itt utalnék az előző pont utolsó mondatára... ;)

5 :: Tüske a pohár alatt

Kevés olyan dolog van, amit soha nem tudnék a műsoromban elképzelni, de ez a trükk és az összes változata mindenképpen közöttük van. Vannak olyan megoldások erre a trükkre, amit 100%-ban biztonságosnak reklámoznak, de nekem valahogy mindig Murphy törvénye jut az eszembe.

Egészen addig amíg a bűvész a saját testi épségét kockáztatja, még talán rendben is lenne (bár ettől is a hideg ráz), de abban a pillanatban, hogy a néző kezét teszik a poharak fölé, legszívesebben ordítanék. Az alábbi videóban láthatjuk, hogy miért.

A javaslataim:

  1. Vigyázzunk a kezünkre! 
  2. Tiszteljük meg a nézőnket azzal, hogy nem tesszük ki ilyen veszélynek! 
  3. Felejtsük el ezt a trükköt! 

Köszönöm!

4 :: Amazon Ritual

David Copperfield mutatványában semmiről sem a biztonság jut az eszünkbe: kényszerzubbony (itt is), égő köteleken lógás, lángoló hegyes karók és persze amazonok.

Veszélyes és kész.

 

 

3 :: Chinese Water Torture Cell

Houdini imádta a veszélyes mutatványokat, az ismertségét is főként erre építette. Az általa kifejlesztetett "Kínai vízi kínzókamra" méltán került a harmadik helyre a listán: A bűvész kezeit megbilincselik, lábát egy kalodához hasonló szerkezetbe zárják, majd fejjel lefelé egy jeges vízzel teli tartályba zárják.

Nem véletlenül hiszik sokan, hogy a Mester halálát ez a mutatvány okozta - sokan a "The trick that killed Houdini" néven ismerik. Ez a trükk máig nagy népszerűségnek örvend, egy változata a Tökéletes trükk című filmben is főszerepet kapott.

2 :: Élve eltemetve

Sokak rémálma, hogy véletlenül élve temetik el, majd a koporsóban magukhoz térnek, de már sehogy nem tudnak onnan élve kijutni. Erre a zsigeri félelemre jól lehet építeni - tudták ezt már azok az indiai fakírok is, akik gyakran mutatták be szabadulásukat egy lezárt és elföldelt ládából.

Houdini is szerette volna felvenni repertoárjába a trükköt, s bár a mutatványhoz szükséges koporsó elkészült, ő még azelőtt meghalt, hogy valaha is előadhatta volna ezt a számot. Szinte természetes és persze végtelenül stílusos, hogy a trükkhöz készült koporsóban temették el. (A legendárium szerint a Mester nem halt meg, ma is él és mi bűvészek mind az ő tanítványai vagyunk)

Van ennek a mutatványnak azonban egy bizarr és igazán hátborzongató története: 1990-ben "Amazing" Joe Burrus kaliforniai bűvész a trükk bemutatása közben vesztette életét, mivel a koporsó nem bírta ki a ránehezedő 7 tonnányi cement és föld súlyát és agyonnyomta a szabadulóművészt.

Mindez napra pontosan Harry Houdini halálának 64. évfordulóján történt.

1 :: Bullet catch

Minden idők legveszélyesebb bűvésztrükkje. 

  • Még Houdini sem merte bemutatni. 
  • Nem akad kihívója. 
  • Eddig legalább 15 (!) életet követelt. 

A trükk eredete a 16. századig nyúlik vissza, amikor is egy Coullew nevű bűvész műsorában a felé lőtt puskagolyót elkapta. Akkoriban a nem túlzottan felvilágosult és nyitott gondolkodású közönségből egy férfi agyonverte a puskatussal, démoni megszállást sejtve a trükk hátterében.

Torrini deGrisy a fiát lőtte agyon a színpadon, a fiatalabb deLine-t szintén az apja lőtte le. Otto Blumenfeld, Michael Hatal és H. T. Sartell elfelejtette kicserélni az igazi golyókat a kellékre. Érthetetlen, de igaz. A "The Black Wizard of the West" néven futó bűvészt a felesége direkt lőtte agyon előadás közben. Ez, lássuk be, magas labda volt.

Arnold Buck és Raulo Curran halálát nézők okozták. Az egyiküknél a néző titokban szögeket töltött a pisztoly csövébe, a másikukat váratlanul lelőtte a közönség egy tagja, mondván; Ezt kapd el te nagy bűvész! 

Egy egészen elképesztő történet: Chung Ling Soo 1918-ban a pisztolycsőbe került szilánkok miatt halt meg. A kórházban azonban kiderült, hogy a távol-keletinek hitt bűvész végig inkognitóban volt, folyamatosan megtévesztve a közönséget és a teljes közvéleményt, ugyanis amerikai volt, európai ősökkel.

A legutolsó dokumentált haláleset 1988-ban történt Kolumbiában, itt Fernando Tejada vétett végzetes hibát. A trükk véres múltja ellenére töretlen népszerűségnek örvend. Számos ismert bűvész mutatta be a közelmúltban is, többek között Paul Daniels, David Blaine, Chriss Angel, Banachek, Keith Barry vagy akár az álarcos mágus is, hogy csak párat említsek.

A videóban Penn & Teller verzióját láthatjuk.

Kimaradt egy trükk aminek szerinted a listán lenne a helye?

Írd meg a kommentekben!  


Tetszett ez a bejegyzés?

Lájkolj és uralkodj! ;)