Amikor a bűvészet meghal

Figyelmeztetés: Gondolatkísérlet következik, melynek végkövetkeztetése sokaknak nem fog tetszeni. Hogy ne kelljen a betűtenger hullámain átvágni csak azért, hogy a gép előtt ülve elővehessük az "ez azt se tudja miről beszél" arckifejezésünket és vad kommentelésre ragadtassuk magunkat, rögtön ideírom az elejére:

A bűvészet eddig ismert formájában legkorábban 2030-ban de legkésőbb 2045-ben megszűnik létezni.

Vége, конец, auf Wiedersehen, függöny le, az utolsó ha akarja kapcsolja le a lámpát. 


Je pense, donc je suis

Cogito, ergo sum

Gondolkodom tehát vagyok

René Descartes (1637)


Egy véletlenszerűen kiválasztott bűvésztrükk-bemutató így zajlik le: 


A: Gyere, mutatok egy trükköt! 
B: Figyelek.. 
A: Hoztam magammal egy pakli kártyát. Húzz egy lapot és jegyezd meg! 
B: .. 
A: Oké itt ez a filctoll, írd alá a lapot és tedd vissza a csomagba. Megkeverem a lapokat... 
B: .. 
A: ...és csodák csodája, itt van a kártyád a pénztárcámban! A hátulja meg színt változtatott! 
B: WOW! Hihetetlen! Hogy csináltad? 


A bűvész egy okkult (rejtett, titokzatos, NEM természetfeletti) tudás és némi előadói kvalitás birtokában lenyűgözi az adott nézőt, aki az előtte lejátszódó folyamatoknak csak a töredékét fogja fel - minden bűvésztrükk így működik. A nézők biológiai gyengeségeit kihasználva becsapjuk őket: vizuális érzékelésük lassúságára is építünk, figyelmük megzavarhatóságát, irányíthatóságát felhasználva bizonyos eseményeket próbálunk elfedni, másként mutatni, mint amik, sőt akár hamis emlékeket is igyekszünk a tudatukba ültetni. Eltereljük a figyelmüket, általuk nem ismert kézügyességi és különféle egyéb technikák segítségével létrehozunk egy olyan látszólag megtörtént eseménysort, melynek végén egy teljesen abszurd, váratlan, logikátlan eredményre jutunk: a választott kártyalap eltűnik a megkevert csomagból, majd a pénztárcánkból kerül elő, ráadásul a hátoldal színe is megváltozik.

Összefoglalva tehát, mi kell ahhoz, hogy egy bűvésztrükkel le tudjuk nyűgözni a nézőt:


  • A mindenkiben létező biológiai kiskapuk, gyengeségek kihasználása
  • A néző által nem ismert technikák használata
  • (Jól felépített bűvésztrükk és előadói véna) 


Pár évtizeden belül a gépi intelligencia meg fogja haladni az emberi intelligenciát, és ez a szingularitáshoz fog vezetni: olyan gyors és alapvető technológiai változásokhoz, amely szakadást fog létrehozni az emberi történelemben. Az esemény következményei olyan, jelenleg elképzelhetetlen jelenségek lesznek, mint a biológiai és nem-biológiai intelligencia keveredése, halhatatlan, szoftver alapú emberek...

Ray Kurzweil (2005)



Mi történne, ha egyszer csak elveszítenénk a nézőkkel szembeni összes előnyünket? Ha minden trükk megoldását ismernék? Ha nem lennének kihasználható gyengeségek? Ha becsuknák a kiskapukat?

Raymond Kurzweil

Jó, jó, de ki ez a Ray Kurzweil akit ilyen lendületesen idézek? Feltaláló (optikai karakterfelismerés, szöveg-beszéd szintézis, beszédfelismerés, elektronikus billentyűs hangszerek), író és jövőkutató. Bill Gates szerint a mesterséges intelligencia jövőjét legjobban megjósolni képes személy. A Google mérnöki osztályának igazgatója. Szakértő a témában.

Kurzweil nem úgy jósol, mint mi bűvészek. Jól körülhatárolható, stabil trendvonalak mentén néz a jövőbe, mondhatni biztonsági játékos. 1990-ben megjósolta, hogy tíz éven belül képes lesz az emberiség olyan számítógépet létrehozni, ami legyőz sakkban egy embert. Hét év múlva a Deep Blue megverte Garry Kasparovot. Szintén 1990-ben vetíti előre az internet robbanásszerű növekedését és elterjedését. Az akkoriban csak 2,6 millió felhasználóval bíró hálózat mára több, mint 2,5 milliárd embert köt össze, ez 23 év alatt ezerszeres (!) növekedést jelent. Azt hiszem, mondhatjuk rá, hogy robbanásszerű.

Carnabotnet geovideo


Ray legjelentősebb jóslata a Szingularitás bekövetkezésére vonatkozik.

Lássuk röviden, mit mond erről a Wikipédia:
Technológiai szingularitásnak (röviden szingularitás vagy különösség) nevezzük a tudományos-fantasztikus irodalomban és a jövőkutatásban azt a lehetséges jövőbeli eseményt, amikor az emberfeletti intelligencia megjelenése miatt a technológiai fejlődés és a társadalmi változások felgyorsulnak, olyan módon és sebességgel változtatva meg a környezetet, amit a szingularitás előtt élők képtelenek felfogni vagy megbízhatóan megjósolni


Elnézve az exponenciálisan gyorsuló technológiai fejlődés trendvonalait, 2020 környékére olyan számítógéppel rendelkezünk majd, ami felér az emberi agy számítási kapacitásával (de nagyságrendekkel gyorsabb annál). Innentől kezdve 10-15 éven belül a gyors visszacsatolásnak köszönhetően az intelligens számítógépek olyan szintre fejleszthetik önmagukat és minden más technikát, hogy a szingularitás bekövetkezik. 


számítási kapacitás


Az egyik beszélgetésünk a folyamatosan gyorsuló technológiai fejlődés körül forgott, ami lehetőséget adna egy szingularitásra a történelemben, amely után az ember története, ahogy jelenleg ismerjük, nem folytatódhatna.

Neumann János (1958)

Amennyiben ez megtörténik, nos az elég kényelmetlen helyzetet teremthet. Szerinte van azonban megoldás, mégpedig ha a technológia adta lehetőségeket megragadva intelligens számítógépek segítségével fejlesztjük saját intelligenciánkat, kvázi evolúciós ugrást hajtunk végre és biorobotokká válunk.

Az eredmény:
Nagyságrendekkel megnövekedett intelligencia, gyorsabb gondolkodás (emberi szövetbe integrált számítógép), korlátlan és folyamatos hozzáférés az emberiség kollektív tudástárához (internet), biológiai korlátok kitolódása (nanorobotok).

Feltéve, hogy Mr. Kurzweilnek megint igaza van, a kérdés a következő: hogyan mutasson egy ilyen felturbózott bűvész egy szintén felturbózott nézőnek trükköt? A néző pontosan tudni fogja, mikor és hol (próbálunk) csalni, ismerni fogja az összes technikát, amit éppen alkalmaznánk és nem lennének meg a jelenleg létező és általunk kihasznált biológiai korlátok.

Lássuk, hogy nézne ki egy bűvésztrükk-bemutató a szingularitás után: 


A: Gyere, mutatok egy trükköt! 
B: Figyelek.. 
A: Hoztam magammal egy pakli kártyát. Húzz egy lapot és jegyezd meg! 
B: (a létező 1 564 309 kártyatrükk egyikét fogom látni)
A: Oké itt ez a filctoll, írd alá a lapot és tedd vissza a csomagba. Megkeverem a lapokat… 
B: (251 057 trükk maradt, az egy double undercut volt, aztán egy Derek Delgaudio féle Truffle Shuffle, a végén egy top palm)
A: …és csodák csodája, itt van a kártyád a pénztárcámban! A hátulja meg színt változtatott! 
B: Szép az a Himber wallet, de egy Mullica wallet jobb lenne ehhez a variációhoz.


Ezzel meg is érkeztünk a végkövetkeztetés rendes helyére.
Nincs más dolgom, mint kimondani a szomorú tényt:

A bűvészet legkésőbb 2045-re meghal. 


Hacsak nem dönt úgy a néző, hogy nem érdekli, hogyan csináljuk, nem tölti le egy gondolattal a trükkök megoldását és inkább élvezi ezt a kicsit régimódi, de szép művészeti ágat.


Hamarosan kiderül. 



Tetszett ez a bejegyzés? 
Lájkolj és uralkodj! ;)