Joker pikk ász - Csirmaz András bűvész

Több kártyajátékban a pikk ász a legerősebb lap az egész pakliban. Nyugi, ez még nem a lista, arra furcsább dolgok kerültek. Lássuk: 

 

1. Motörhead - Ace of Spades

A legendás angol banda 1980-as Ace of Spades nevű albumának címadó száma, ami tizenkét hétig volt a slágerlistákon. A VH1 szerint a 10. legnagyszerűbb hard rock szám, a Q magazin a zenetörténelem 27. legjobb gitárszámnak választotta, mive bebizonyította, hogy "egy zenekar dalainak átütő erejének és sebbességének feladása nélkül is sikeres lehet" (Ian Christie - Sound of the Beast)

 

2. Ace of Spades - A számítógépes játék 

Ben Aksoy 2011-ben kiadott (béta) sandbox játéka is a pikk ász nevét viseli. Jelenleg a Steam-en $9.99 dollárért lehet megvásárolni, aki szereti a Minecraftot és az FPS-eket, tegyen egy próbát! Az ingyenes béta verzió népszerűsége töretlen, komoly közösség ápolja a régi (2011) szép idők emlékét. 

 

3. A pikk ász a 17 században kezd egyre díszesebbé válni 

Méghozzá azért, mert I. Jakab angol király kötelezővé tette, hogy a kártyát készítő üzem jelét rányomják a pikk ászra. Stuart Anna 1711-ben illetékkötelessé tette a kártyák gyártását, ami 1960-ig így is maradt. Hogy a gyártók jelezzék, kifizették az illetéket, lepecsételték a pikk ászt. Ezt a kezdetleges megoldást egy a hivatal által a lapra nyomtatott címerrel váltották fel. 1862 óta nem kötelező a címeres nyomat, a díszes minták azonban maradtak. 

 

4. Szabadalmak védik a különböző pikk ász dizájnokat 

1882-ben például George G. White kapott védelmet az általa tervezett mintára. Ekkorra a pikk ász mintázata lényegében a kártya márkáját jelölte; minden magára valamit is adó gyártó a saját, egyedi mintájával jelölte a pakliját. Ez máig így van, a legtöbb bűvész rengeteg különböző pikk ászt tud megkülönböztetni. A legnépszerűbb pakli (Bicycle) legismertebb lapját (pikk ász) a legtöbb amerikai minden probléma nélkül felismeri. 

 

5. A jó szerencse szimbóluma 

Az amerikai hadsereg katonái a vietnámi háborúban gyakran az ellenség elesett katonáira tették a pikk ászt. A United States Playing Card Company külön az itt harcoló katonáknak gyártott olyan paklikat, amikben az összes lap a pikk ász volt. Ezeket a lapokat gyakran szétszórták a harctéren, mivel az amerikai katonák azt hitték, hogy a vietkongok félnek a kártyán lévő szimbólumtól, illetve mert a morált a saját oldalukon erősen javította.

 

6. A halál szimbóluma 

A vietnámi háborúban harcoló helyiek közül többen valóban tarottak ettől a kártyától. Úgy gondolták, hogy a pikk ász a halált jelöli - a pikk szimbólum akár egy ásóra is emlékeztethet. Ez a hiedelem még abból az időből eredt, amikor Indokínát a francia gyarmatosítók uralták, az ő jövendőmondásra használ kártyáikon pedig a pikk ász a közelgő halál és szenvedés jele volt. 

 

7. Szaddám Huszein is volt pikk ász 

2003-ban az iraki háború idején gyárották az amerikai katonáknak a "Most-wanted" paklit, amelyben a pikk ászon természetesen maga Szaddám Huszein volt látható. 

Szaddám Huszein a pikk ászon