David Copperfield hat legnagyobb trükkje

David Copperfield - Az utánozhatatlan, a megismételhetetlen, az élő legenda. Hivatalos papírja van róla, úgyhogy mondhatom ;) Copperfield megkerülhetetlen alakja nem csak a bűvészetnek, de a huszadik századnak is.

Több pénzt keresett, mint bármelyik szótakoztatóipari nagyágyú valaha. Igen, többet, mint Madonna, vagy Michael Jackson. Ha azt nézzük, hogy évente több, mint 500 (ötszáz!) showt csinál, mindjárt érthető a dolog. 11 Guinness világrekordot tart, nyert 21 Emmyt a 38 jelölésből és persze van saját csillaga a hollywoodi hírességek sétányán, hogy a privát szigetcsoportjáról ne is beszéljünk. Mondtam már, hogy élő legenda? 

A teljes lista a hajtás után!

Az életrajzból viszont most ennyi elég is lesz, jöjjenek inkább a legnagyobb trükkjei! Hat illúzióról lesz szó, a lista szubjektív. Ha valamit kihagytam volna aminek szerintetek itt a helye, írjátok meg a kommentekben!

 

6. Squeeze Box - A Prés

Ez a trükk eredetileg André Kole mutatványa, ő tervezte és ő is mutatta be először. David Copperfield és a szintén legendás Las Vegas-i duó Siegfried és Roy is szerepeltette a trükköt műsorában. Az illúzió klasszikus ládás illúzió, az előadó vagy asszisztense bemászik egy dobozba, majd egészen apróra összepréselik. Ezután a ládával együtt visszanyeri eredeti méretét és sértetlenül hajolhat meg a közönség tapsára.

 

5. Death Saw - Kettéfűrészelés

De nem ám a klasszikus illúzió, amikor a dekoratív asszisztens egy nagy ládában van, míg a sármos bűvész szétfűrészeli. Itt eredetileg egy szabaduló számot mutatna be Copperfield, de valami félresikerül és a hatalmas körfűrész egyértelműen kettévágja az illúzionistát. Mindent pontosan láthatunk, hiszen a doboz már nem takar semmit. A mi Davidünk azonban nem hagyja magát, visszafordítja az idő kerekét és... a többit a videóban megnézhetitek:

 

4. Laser

A test szétválasztásának - szerintem - legszebb módszere ez a trükk. Eredetileg Steve Fearson zseniális ötlete volt, hogy úgy válassza szét a saját testét, hogy semmi nem takarja, ott áll a nézők előtt és szét van vágva. Döbbenetesen látványos. Steve ezt egyetlen egy alkalommal adta elő, méghozzá a japán Nippon TV-ben, ezután Copperfield egy meg nem nevezett összegért a trükk összes jogát megvásárolta. Sokan koppintják, de lehet hogy nem is tudják, hogy egy kőkemény pert reszkíroznak ezzel.

 

3. Átkelés a Kínai nagy falon

Az 1986-os trükk egyike azknak az illúzióknak, amiket David Copperfield életében csak egyetlen egyszer mutatott be. A Kínai nagy fal két oldalához egy-egy emelvényt építettek, majd David az egyik oldalon látszólag beleolvadt a falba, majd nem sokkal később a másik oldalon megjelent. A trükk során figyelték a szívritmusát és az egész illúziót egy felvétellel rögzítették vágás nélkül.

 

2. A Szabadság-szobor eltüntetése

Éppenhogy lecsúszott a dobogó legfelső fokáról ez az igazán emlékezetes trükk. Az illúzió három ember munkáját dícséri, az egyikük természetesen maga David Copperfield, a másik két szakmabeli pedig Jim Steinmeyer illetve Don Wayne. Mindkét illúzió-tervező fantasztikus trükköket adott a világnak. A trükköt élő közönség előtt vették fel, akik ott voltak a helyszínen, ugyanazt láthatták, mint a tévéképernyők előtt ülő milliók, illetve amit mi is láthatunk a lenti videón; a Szabadság-szobor a maga 204 tonnájával egy szempillantás alatt eltűnik. Zseniális, na.

 

1. Repülés

Számomra nem volt kérdés, hogy David Copperfield melyik trükkje kerül majd az első helyre. A Repülés John Gaughan zsenialitásáról tanúskodik, ő volt az illúzió tervezője. Először 1992-ben láthatta a nagyközönség, Copperfield 15. televíziós műsorában. Olyan elemi érzelmi húrokat penget az előadás, ami minden további nélkül művészinek nevezhető - még ha kicsit hatásvadász is. David Copperfield legnagyobb trükkje az emberiség egyik nagy álmának valóra váltása: a Repülés.