Itt a piros, hol a piros?

Az "Itt a piros, hol a piros" az utca csalások egyik legnépszerűbb formája. Nagyon könnyen, pillanatok alatt lehet rajta sok pénzt nyerni, de az esetek döntő többségében ez csupán ügyesen felépített illúzió és a játékosnak esélye sincs. A játékmestert és segítőit a legritkább esetben buktatják le az átverést ismerő járókelők, ha pedig esetleg rendőrt hívnak rájuk, pillanatok alatt felszívódnak - távolabb álló társaik korán kiszúrják a járőrt és értesítik a csapatot. 

A kockázat minimális, a nyereség busás, nem véletlen, hogy töretlen a pirosozás népszerűsége. 

 

Eredet 

Hadházi László után szabadon: "Happy show, money show. Hungarian lucky game!" Az igazság az, hogy a játék (átverés) már a 15. században is ismert volt, de nem a magyar, hanem a spanyol utcai csalók körében. A pontos eredetről valószínűleg sosem fogunk tudni 100%-ban biztosan nyilatkozni, de ha valaki tud közelebbit, a kommentekben szívesen veszem a segítséget!

Érdekesség, hogy létezik a játéknak egy Hungarian Monte nevű változata, itt három fekete korongot kevernek, a nyerő korongon pedig egy fehér pötty van. A játék menete amúgy ugyanaz, mint a kártyákkal, még a csalás is ugyanúgy működik. 

     

A játékszabályok

A szabályok egészen egyszerűek, három kártya közül kell a nyerő lapot megtalálni, miután a csalás főszereplője, a játékmester megkeverte azokat. Látszólag egy egyszerű szerencsejátékot / ügyességi játékot játszunk, de tulajdonképpen egy mesterien komponált csalással állunk szemben.
A további szabályok eltérőek lehetnek, de jellemzően nagy tétben kell fogadni, a körben aktuális legnagyobb fogadást tekintik legitimnek és addig lehet fogadni, amíg a játékmester azt megengedi.

 

A kártyák

A játékban használt kártyák eltérőek lehetnek, de a bevett gyakorlat praktikus okokból az alábbi lapok használatát jelenti:
Nyerő lap: kőr dáma, pikk ász, kőr hetes
Vesztes lapok: jokerek, fekete bubik, piros ászok
Általában a nyerő lap nagyon különböző a vesztes lapoktól, amik mindig hasonlítanak egymásra, vagy teljesen ugyanolyanok. Az egyetlen rögzített szabály, hogy a játékmester két vesztes és egy nyerő lapot kever.

 

Technika

A játék során két alkalommal nyílik lehetőség a csalásra, az egyik a kártyák keverésekor, a másik pedig a nyerőnek vélt lap megfordításakor. Nézzük, hogyan is történik ez pontosan!
A kártyák keverésekor egy alkalommal a nyerő lap helyett a szintén a kezében tartott egyik vesztes lapot dobja a játékmester az asztalra, ezután a játékos már rossz kártyát követ, így fogadáskor is vesztes lapra tippel. Ha esetleg mégis a nyerő lapra teszi a pénzét, a lapot egy másik lappal fordítja fel a játékmester, de egyben észrevétlenül ki is cseréli őket. Ez a technika jól begyakorolva szintén láthatatlan, de szükségtelen, ha az egyik beépített ember nagyobb összeget tesz egy vesztes lapra, ezzel elvéve a fogadás lehetőségét a játékostól; a pénz "házon belül" marad.  
A fent leírt kézügyességi technika leírva kicsit bonyolultnak tűnhet, de jól begyakorolva láthatatlan és a végletekig megtévesztő. A lenti videón 1:37-tő látható a mozdulat kilassítva.

   

 

Miért nem nyerhetünk, ha ‘Itt a piros, hol a piros’-t játszunk?

Azért, mert ugyan látszólag egy szerencsejátékot / ügyességi játékot játszunk, valójában a nyerésre soha nem hagynak esélyt a csalásban résztvevő emberek. A szabályok ügyes alakításával a játékos esélyeit teljesen elveszik a csalók, még akkor sem tud nyerni, ha esetleg jó kártyára fogad. Előfordul, hogy hagyják a játékost nyerni egyszer, de utána dupla vagy semmin biztosan elveszíti a pénzét. Ezt a csalók viszonylag ritkán reszkírozzák meg, hiszen a szabályoknak és a technikának köszönhetően nincs szükség arra, hogy a játékosnak pénzt adjanak.

 

Beépített játékosok, segítők

A játékmesteren kívül több beépített játékos és segítő vesz részt a csalásban. Többen ‘játszanak’, mikor a játékos odaér a csalás színhelyére. Ők vagy látszólag könnyen sok pénzt nyernek, ezzel bátorítva a játékost, vagy sok pénzt vesztenek annak ellenére, hogy a játékmester követhetően keveri a lapokat. Ez utóbbi is arra ösztönzi a játékost, hogy ő is fogadjon, hiszen amíg csak megfigyeli a játékot, mindig látja, hogy hol a nyerő lap. Vannak, akik később csatlakoznak a csoporthoz, bátorítva a kiszemelt áldozatot, hogy játsszon. Általában egy vagy több segítő a rendőröket figyeli, sőt előfordul, hogy zsebtolvajok is ‘működnek’ a helyszínen. (lásd a "Bűvész történelem" című poszt képanyagából átvett ilusztrációt itt lent)

Zsebtolvaj régen

 

Hogy jön a bűvész a képbe?

Sok bűvészt inspirált ez a csalás, és rengeteg trükk létezik, mely az ‘Itt a piros, hol a piros?’-ra alapoz. 

John Lenahan-t egy amerikai bűvészt 1994-ben kizárták a Magic Circle-ből (85 éve nem történt ilyen azelőtt), miután a BBC-n elmagyarázta a csalás lényegét (John csak házigazdája a műsornak, a csalást a fenti videón Jamy Ian Swiss mutatja be).

Remélem, hogy hasonló retorzióktól nem kell tartanom.

Ha mégis nyerni szeretnénk, egy biztos módszer létezik: 
Ne játsszunk!